Aktuellt
Novelltävling för högstadiet
I höst kan elever på högstadiet delta i Akademibokhandelns och Novellix novelltävling. Uppgiften går ut på att skriva en novell på temat "Frihet" och de vinnande bidragen blir utgivna i en exklusiv Novellix-utgåva. Jag har skrivit ett inspirationsmaterial till lärare vars klasser deltar i tävlingen och kommer att sitta i juryn. Ett av höstens roligaste uppdrag 😊 Här går det att läsa mer om tävlingen och ladda ner inspirationsmaterialet.
"
Ny bok om mentorskap i skolan
I början av oktober kommer min och Helena Wallbergs bok Mentorskap i skolan - en handbok. I boken tar vi ett helhetsgrepp om mentorsrollen och lyfter de olika uppgifter som kan ingå i uppdraget, både schemalagda aktiviteter och löpande uppgifter. Vi tar även upp vanliga dilemman som mentorer kan ställas inför, till exempel utmaningen att kombinera mentorsrollen med undervisningsuppdraget. Läs mer om boken här.
"
Svenska impulser 9 antologi och lärarhandledning
Under våren har Svenska impulser för högstadiet blivit komplett i och med utgivningen av Svenska impulser 9 antologi och Svenska impulser 9 lärarhandledning. En nyhet är dessutom Lärarstöd+ som är ett verktyg som gör det ännu lättare att arbeta med böckerna i klassrummet. Läs mer om Svenska impulser för högstadiet här.
Nya Svenska impulser 3
Nu har Svenska impulser 3 kommit 😀 Boken är en grundlig bearbetning av den tidigare upplagan och anpassad efter Gy25, nivå 3. Här kan du läsa mer om boken.
Tips på dikter att läsa i klassrummet
Den 15 december ifjol ledde jag en workshop på Svensklärardagarna som arrangeras av Gothia Kompetens. Vi ägnade en hel förmiddag åt poesiarbete i klassrummet. Deltagarna fick bland annat dela med sig av sina bästa tips på dikter att läsa med elever. Här är alla de fina tips på dikter och diktsamlingar som kom in:
Edith Södergran Vierge moderne; Carl Michel Bellman Märk hur vår skugga; Anna Maria Lenngren Några ord till min k dotter, i fall jag hade någon; Eeva Kilpi Säg till om jag stör; Gustaf Fröding/Mando Diao Strövtåg i hembygden; Kaj Beckman Ibland är man så sorgsen; Edgar Allan Poe Annabel Lee; Bo Bergman Stadsbarn och Under Vintergatan; Maria Wine Till de älskande; Kristina Lugn Först svalde jag tvåtusen Vesparax; Torsten Palmqvist Jag har inte tid: Bodil Malmsten Kom tillbaka; Tove Ditlevsen Barn; Ewa Rawling Möten; Karin Boye Ja visst gör det ont när knoppar brister; Kent Andersson Vingen; Wislawa Szymborska Lycklig kärlek; Sten Selander Spela kula; Bob Hansson Här ligger jag och duger,; Brita af Geijerstam Vad är kärlek?; Gustaf Fröding En ghasel; Eva Dahlgren Ängeln i rummet; Özgur Kibar Både och och varken eller; Barbro Lindgren Tänk alla millioner år; Stig Dagerman Flykten valde oss; Karin Boye Idyll; Bruno K. Öijer Arvet och Ingenting särskilt har hänt; Tomas Tranströmer En vinternatt; Hjalmar Gullberg Kyssande vind; Jesper Waldersten Kära barn; Erik Lindorm Gungan; August Strindberg En lördagskväll (för stilfigurer); Baudelaire Kadavret; Bodil Malmsten Ett bloss för moster Lillie; Sonja Åkesson Åkej; Erik Axel Karlfeldt Ungdom.
Tips för arbetet med noveller i klassrummet
I Sanoma utbildnings bloggserie om läsning skriver jag ett inägg om novellen och ger några tips för arbetet med noveller i klassrummet. Inlägget finns att läsa här.
Seminarium på Bokmässan på UR Play
På Bokmässan samtalade jag med Helén Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen, och Anna Bergqvist, svensklärare, om vikten av att elever får diskutera frågor som kan vara känsliga och kontroversiella och om hur skönlitteraturen kan öppna upp för sådana samtal i klassrummet. För den som vill ta del av samtalet finns det på UR Play.
Noveller för mellanstadiet – ny lärarhandledning
Nu finns en ny lärarhandledning uppladdad på hemsidan till fyra noveller för mellanstadiet. Du hittar den under fliken "Lärarhandledningar".
Lärarsnack om litteraturläsning
Vill man veta lite mer om framför allt boken "Novelläsning i praktiken" berättar jag om det i den här intervjun med Anna Sterlinger Ahlring.
Seminarium på Bokmässan 28/9
Som svensklärare har vi möjlighet att låta våra elever få möta texter som både underhåller och behandlar svåra frågor om allt ifrån sexualitet och samtycke till rasism, utanförskap och klimatångest. Många gånger är det också mer verkningsfullt, för både lärare och elever, att närma sig det svåra om man gör det genom gemensamma texterfarenheter.
Om detta samtalar jag tillsammans med Helén Ängmo, generaldirektör på Skolinspektionen, och Anna Bergqvist, gymnasielärare på Blackebergs gymnasium på Bokmässan torsdag 28 september kl. 16.00-16.45. Seminariet har rubriken "Att närma sig det svåra” och tar sin utgångspunkt i en granskning från Skolinspektionen som visar att elever sällan får diskutera känsliga frågor i klassrummet.
Hoppas vi ses där!
Lärarhandledning till Inte längre min
Nu finns en ny lärarhandledning uppladdad på hemsidan, till romanen Inte längre min av Ann-Helén Laestadius. Du hittar den under fliken "Lärarhandledningar".
Svenska impulser 9 snart till tryck
Nu lägger vi sista handen på Svenska impulser 9, som kommer i september. Läs mer om Svenska impulser högstadiet på Sanoma utbildnings webbplats.